Wykorzystanie mniszka lekarskiego w kuchni
Wykorzystanie mniszka lekarskiego w kuchni

Wiele osób uważa mniszka za chwast ciężki do wytępienia. Jednak jak się przyjrzymy bliżej, mniszek jest bardzo cennym surowcem, szczególnie w kuchni. Roślinę tę można wykorzystać w całości, przygotowując z każdej z jej części wspaniałe danie, przyprawę lub napój.

Liście mniszka lekarskiego świetnie nadają się do sałatek, jako dodatek do zup czy sosów. Można z nich przygotować również pastę do smarowania pieczywa. Orzeźwiają smakiem, są bogate w witaminę C oraz minerały takie jak żelazo i magnez. Liście mniszka lekarskiego pomagają również oczyszczać organizm z toksyn i wspierają układ odpornościowy.

Żółte i pachnące kwiaty mniszka lekarskiego można wykorzystać do przygotowania syropów, miodów, dżemów oraz nalewek. Są słodkie i aromatyczne, a także mają właściwości lecznicze. Kwiaty mniszka lekarskiego łagodzą kaszel, poprawiają nastrój i wzmacniają serce.

Herbata i kawa z mniszka: Z korzenia lub liści mniszka lekarskiego można przygotować wyśmienitą herbatę o wielu prozdrowotnych właściwościach. Taka herbata ma działanie odtruwające i pobudzające trawienie. Herbaty oraz kawy z mniszka zyskują popularność na całym świecie dzięki swoim właściwościom zdrowotnym.

Mniszek lekarski w przetworach spożywczych: Mniszek lekarski może być również użyty jako składnik różnych przetworów spożywczych. Jego korzeń można ciąć, suszyć i mielić, a tak przygotowany surowiec stanowi również bazę wielu produktów.

Jak widać, mniszek lekarski to roślina o wielu zastosowaniach w kuchni. Przed jego spożyciem należy jednak zachować ostrożność. Zawsze należy sprawdzić, czy nie jesteśmy uczuleni na tę roślinę, czy nie ma ona zanieczyszczeń lub pestycydów, oraz czy nie koliduje z przyjmowanymi lekami.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl