Parzenie przelewowe kawy z mniszka
Parzenie przelewowe kawy z mniszka

{desc/100/}

Jeżeli lubisz kawę o bogatym i intensywnym smaku, to prawdopodobnie zainteresują cię przelewowe metody parzenia kawy. Szczególnie warto zainteresować się metodami przelewowymi, gdy chcesz parzyć alternatywną kawę wypalaną z korzenia mniszka lekarskiego. Przeczytaj ten wpis, a dowiesz się więcej o tym, jak parzyć i dlaczego polecamy właśnie taki sposób.

Zdarza się, że ludzie, którzy rozpoczynają swoją przygodę z mniszkiem lekarskim, skarżą się, iż napój wychodzi gorzki. Gdy dopytujemy o to, w jaki sposób przygotowywali oni kawę alternatywą, okazuje się prawie zawsze, że gotowali. Gotowanie zabija wszystkie nuty smakowe mniszka oprócz goryczy. Trudno dziwić się, że taka kawa nie smakuje, zwłaszcza że większość z nas nie lubi tego smaku. Ma to swoje uzasadnienie historyczne. Dawniej, kiedy ludzie uczyli się, jakie rośliny mogą zjeść, a jakich nie, rozpoznawali to na ogół właśnie w ten sposób, że te szkodliwe dla nich, były gorzkie. 

Kiedy przygotowywaliśmy się do wypalania alternatywnej kawy z mniszka lekarskiego i wprowadzaliśmy ją na rynek, wypróbowaliśmy różne metody parzenia, żeby wiedzieć, która z nich jest najwłaściwsza. Dzisiaj wiemy już, że metody przelewowe najskuteczniej wydobywają bogactwo nut smakowych mniszka. Kawa parzona w ten sposób jest po prostu najsmaczniejsza. Wiemy też, bo i to badali naukowcy, że stosowanie metod przelewowych pozwala zachować bezcenne właściwości prozdrowotne mniszka lekarskiego.

Właśnie dlatego konsekwentnie zachęcamy do parzenia naszych kaw właśnie w ten sposób. Można do tego wykorzystać: chemex, dripper, aeropress, french press oraz oczywiście popularne ekspresy przelewowe.

{desc/70/}

Chemex

Parzenie kawy w chemexie to prosta i przyjemna metoda, która pozwala uzyskać aromatyczny, klarowny i pyszny napój. Wystarczy kilka kroków, aby cieszyć się pyszną kawą. Oto jak to zrobić:

  1. Zagotuj wodę i przepłucz filtr papierowy w chemexie, aby usunąć ewentualny posmak papieru. Wylej wodę i osusz chemex.
  2. Zważ odpowiednią ilość kawy (sugerujemy 6g na filiżankę). Wsyp kawę do filtra i wyrównaj ją delikatnie.
  3. Zalej kawę niewielką ilością wody, tak, aby cała była zwilżona. Poczekaj około 30 sekund, aby kawa nabrała aromatu i puściła gaz.
  4. Kontynuuj zalewanie kawy wodą w małych porcjach, poruszając się spiralnie od środka do brzegu filtra. Staraj się nie zalewać samego filtra, tylko ziarna kawy. Utrzymuj stały poziom wody w chemexie.
  5. Po zakończeniu zaparzania usuń filtr z chemexa i wylej kawę do kubków lub termosu. Smacznego!

{desc/30/}

Chemex

{desc/70/}

Drip

Parzenie kawy w dripie jest banalnie proste i pozwala szybko przygotować aromatyczny napój. Wystarczy włożyć do dripa papierowy filt, nasypać do niego zmieloną kawę z mniszka lekarskiego, zalać ją gorącą wodą i poczekać, aż kawa spłynie do naczynia. Dripper pozwala na kontrolę nad procesem parzenia i uzyskanie kawy o różnym smaku i intensywności. Nie zapomnij o odpowiednim filtrowaniu i czyszczeniu drippera po każdym użyciu.

{desc/30/}

Drip

{desc/70/}

Aeropress

Parzenie kawy w aeropressie to świetny sposób na uzyskanie aromatycznego i bogatego naparu. Aeropress jest prosty w obsłudze i pozwala na eksperymentowanie z różnymi metodami i recepturami. Oto jedna z nich:

  1. Zagotuj wodę i poczekaj, aż jej temperatura spadnie do około 85 stopni Celsjusza.
  2. Umieść papierowy filtr na spodzie tuby aeropressu i zwilż go wodą. Dzięki temu kawa nie nabierze papierowego posmaku.
  3. Wsyp kawę z mniszka lekarskiego do aeropressu – około 6 gram na każde 250 ml wody.
  4. Zalej kawę 50 ml gorącej wody, zamieszaj i odczekaj 30 sekund. To wstępne parzenie naparu, zwane preinfuzją.
  5. Dopełnij aeropress wodą do poziomu 250 ml i odczekaj kolejne 90 sekund.
  6. Nałóż tłok i delikatnie go naciśnij. Jednostajnym ruchem dociskaj tłok do samego końca. Powinno to zająć około 20 sekund.
  7. Gotowe! Ciesz się pyszną kawą z aeropressu!

{desc/30/}

Aero Press

{desc/70/}

French press

Parzenie kawy w urządzeniu o nazwie french press to prosty i szybki sposób na uzyskanie aromatycznego napoju. Wystarczy zalać naszą alternatywną kawę z wypalanego i zmielonego korzenia mniszka lekarskiego gorącą wodą, a potem odczekać kilka minut. Następnie należy delikatnie docisnąć tłok, aby oddzielić fusy od kawy. Gotowe! Możesz cieszyć się pysznym naparem o intensywnym smaku i zapachu.

{desc/30/}

French Press

Ekspres przelewowy

Parzenie kawy z mniszka lekarskiego w ekspresie przelewowym to prosty i szybki sposób na uzyskanie aromatycznego napoju. Wystarczy wsypać naszą kawę do filtra papierowego lub metalowego, zalać ją gorącą wodą i poczekać, aż kawa spłynie do dzbanka. Zaletami tego sposobu parzenia są m.in. łatwość obsługi oraz możliwość zaparzenia większej ilości napoju na raz. Wadą jest natomiast mniejsza kontrola nad parametrami parzenia, takimi jak temperatura wody czy czas ekstrakcji.

{desc/30/}

Ekspress przelewowy

{desc/100/}

Poznaj naszą ofertę zaparzaczy przelewowych

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl