{desc/40/}
{desc/60/}
O kawie
Nie wiem jak Wy ale ja nie wyobrażam sobie dnia bez kofeiny. Jednak są osoby, które z przeróżnych powodów nie powinny spożywać kofeiny. Powodem może być chociażby Refluks czy Zespół jelita drażliwego. Kofeina sprzyja produkcji kwasu. Do właśnie takich osób została skierowana kawa bezkofeinowa Lubicie smak kawy a nie możecie jej pić ? Dlaczego pozbawiać się tej przyjemności skoro możesz w dalszym ciągu cieszyć się jej smakiem bez środka, który jest niewskazany?
{desc/100/}
{desc/60/}
Jak powstaje Bezkofeinowa
Jest kilka możliwości uzyskania efektu odseparowania kofeiny od kawy.
Izolacja chemiczna
Polega na użyciu rozpuszczalników chemicznych, które przeszły testy żywieniowe.
Dekofeinizacja wodna
Kawa robiona w ten sposób traci na aromacie i pełni smaku. Jednak jest najzdrowszy.
Użycie dwutlenku węgla
Duże ciśnienie dość wysoka temperatura i gotowe ziarna w tych samych rozmiarach bez kofeiny.
{desc/40/}
{desc/100/}
{desc/60/}
Czym się charakteryzują te typy?
Chemiczna izolacja
polega na użyciu rozpuszczalników. Za tym idzie zwiększenie objętości ziaren kawy
Ziarna mogą wchłonąć śladowe ilości substancji chemicznych. Aby takie ziarna mogły zostać użyte, należy je wypłukać wodą pod ciśnieniem.
Dekofeinizacja wodna
podobnie jak chemiczna polega na użyciu rozpuszczalnika. W tym przypadku tym rozpuszczalnikiem jest woda. Ziarna są moczone w gorącej wodzie do momentu aż uwolni się kofeina. Kolejnym krokiem jest filtracja tutaj korzysta się z filtrów węglowych. W tym przypadku ziarna bardzo często zostają pozbawione smaku.
Metoda dwutlenku węgla
Odbywa się w szczelnie zamkniętym opakowaniu, gdzie można wytworzyć duże ciśnienie do tego korzysta się z dwutlenku węgla. Wadą tego rozwiązania jest koszt plusem efekty. Ziarna tej samej wielkości odizolowana jedynie kofeina.
{desc/40/}
{desc/100/}
Czy kawa bezkofeinowa jest całkowicie pozbawiona kofeiny?
Kawa bezkofeinowa nie jest całkowicie pozbawiona tej substancji. Zostały tam śladowe ilości kofeiny. Te ilości nie są szkodliwe, ale są, o czym warto pamiętać, szczególnie jeżeli ze względów medycznych lekarz lub dietetyk zalecili odstawienie tej substancji.
{desc/30/}
{desc/70/}
Czym wyróżnia się Alternatywna Kawa
Kawy Alternatywne wytwarzane są z korzenia rośliny jaką jest mniszek lekarski. Mniszek naturalnie nie zawiera kofeiny więc nie trzeba go poddawać żadnemu z typów izolacji.
Kolejną sprawą jest wpływ bezkofeinowej na zdrowie. Kawa bezkofeinowa nie wpływa na koncentrację i pobudzenie jak naturalna kawa. Jednak może spowodować utratę wody z organizmu wraz z minerałami co może być przyczyną chociażby skurczów. Natomiast właściwości Mniszka lekarskiego działają w drugim kierunku. Dostarczają organizmowi wiele przydatnych minerałów. Są bogate w składniki takie jak witaminy z grupy A, B, C, i D, Magnez, potas, cynk, przeciwutleniacze.