Dzisiaj chcemy opowiedzieć Wam o lukrecji, czyli o roślinie, która ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Lukrecja, a zwłaszcza jej korzeń, to nie tylko słodki składnik cukierków, ale także cenny ziołowy lek, który stosowany jest od tysięcy lat w różnych kulturach. Co takiego zatem ma ona w sobie, że jest aż tak ceniona? Oto kilka faktów na jej temat:
- Zawiera glicyryzynę, kwas glicyryzynowy i glabrydynę, a są to substancje o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.
- Pomaga w leczeniu chorób układu pokarmowego, takich jak wrzody żołądka, refluks, niestrawność czy zapalenie błony śluzowej żołądka i jelit. Może także hamować rozwój bakterii Helicobacter pylori, które są odpowiedzialne za wiele schorzeń żołądkowo-jelitowych.
- Łagodzi objawy chorób układu oddechowego, takie jak kaszel, astma, zapalenie migdałków czy alergiczny nieżyt nosa; lukrecja działa przy tym wykrztuśnie i rozrzedza wydzielinę z dróg oddechowych.
- Wpływa korzystnie na układ krążenia, ponieważ obniża poziom cholesterolu.
- Może wspomagać odchudzanie.
- Ma także właściwości moczopędne, a przez to - oczyszczające organizm z toksyn.
- Wpływa pozytywnie na układ hormonalny i może pomóc w leczeniu zespołu policystycznych jajników (PCOS), który charakteryzuje się zaburzeniami miesiączkowania i owulacji oraz nadmiernym owłosieniem i trądzikiem.
- Wykazuje właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze. Może zwalczać infekcje skóry, jamy ustnej czy układu moczowego. Może także chronić przed próchnicą zębów i zapaleniem dziąseł.
- Działa wybielająco i rozjaśniająco na skórę; może również pomóc w redukcji cieni pod oczami i przebarwień skórnych.
Należy jednak unikać spożywania dużych ilości lukrecji przez długi czas, zwłaszcza jeśli masz ponad 40 lat i masz problemy z sercem lub nadciśnieniem.
Lukrecja zawiera związek o nazwie glicyryzyna, który w odpowiednich ilościach odpowiada za prozdrowotne właściwości rośliny, ale przy stosowaniu jej w nadmiarze (czyli codziennie przez okres dłuższy niż dwa tygodnie, w ilości większej niż 50g dziennie) może obniżać poziom potasu w organizmie, podnosić ciśnienie krwi i zaburzać rytm serca.
Wykorzystując to, co dobre w korzeniu lukrecji, połączyliśmy go z łopianem (przeczytaj artykuł o łopianie) i korzeniem mniszka lekarskiego, tworząc naszą mieszankę kawy alternatywnej. Jest ona nie tylko zdrowa, ale i przepyszna, lekko słodkawa w smaku.